La Belle Ferronnière

#016

La Belle Ferronnière

La Belle Ferronnière is een portret van een dame, toegeschreven aan Leonardo da Vinci, in het Louvre. Het is ook bekend als Portret van een onbekende vrouw. De titel van het schilderij, die al in de zeventiende eeuw werd toegepast en de oppas identificeerde als de vrouw of dochter van een ijzerhandelaar (een ferronnier), zou discreet verwijzen naar een befaamde minnares van Frans I van Frankrijk, getrouwd met een zekere Le Ferron . Later werd ze geïdentificeerd als Lucretia Crivelli, een getrouwde hofdame van hertogin Beatrice van Milaan, die een andere minnaressen van de hertog werd.

Leonardo’s Dame met een hermelijn, De dame met de hermelijn is ook bekend onder deze naam. Men geloofde ooit dat dit een portret was van Cecilia Gallerani, een van de minnaressen van Ludovico Sforza, hertog van Milaan. Het verhaal en de titel werden toegepast op Dame met een hermelijn toen het in de collectie van prinses Czartoryski was, en werden verward met La Belle Ferronnière door de aanwezigheid in deze afbeelding ook van een juweel dat aan een delicate ketting over het voorhoofd werd gedragen, een ferronnière genaamd.

Hoewel het model van het schilderij La Belle Ferronnière nog steeds gehuld is in mysterie, vermeldde de historische tentoonstelling “Leonardo Da Vinci: Painter at the Court of Milan” (National Gallery, Londen, 9 november 2011 – 5 februari 2012) het portret als mogelijk beeltenis van Beatrice d’Este, de vrouw van Ludovico Sforza. Dit daagt een eerdere identificatie van de oppas als Lucrezia Crivelli, een minnares van Ludovico uit.


JAAR
1490–1496

MATERIAAL
olieverf op paneel

FORMAAT
62 cm x 44 cm

LOCATIE
Paris, musée du Louvre

MAKER
Leonardo da Vinci

BRONNEN, https://en.wikipedia.org/wiki/La_Belle_Ferronnière, https://www.italian-renaissance-art.com/La-Belle-Ferroniere.html, https://www.artrenewal.org/artworks/la-belle-ferronniere/leonardo-da-vinci/12938

 

Steun dit project of wordt ambassadeur

mail@anoukstoffels.com

locatie

Speelhuislaan 171, 4815 CD Breda


 

Dit project wordt gesteund door Gemeente Breda